Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Λατομεία...εδώ, εκεί, παραπέρα....η ίδια ιστορία!


Το επόμενο κείμενο είναι από την ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ και αφορά τα λατομεία Μαρκόπουλου...Μήπως τελικά έχουμε περισσότερα κοινά από όσα φανταζόμαστε?



Λατομεία: Αθρόα συμμετοχή


Aνυπολόγιστες οι καταστροφές από τα λατομεία

Aνυπολόγιστες οι καταστροφές από τα λατομεία

Αθρόα είναι η συμμετοχή των συνειδητοποιημένων πολιτών, απ' όλη την Ελλάδα, που απαιτούν να κλείσουν "εδώ και τώρα" τα λατομεία Μαρκόπουλου.

Την Κυριακή το μεσημέρι οι υπογραφές των πολιτών και των φορέων είχαν ξεπεράσει τις 10.700, και ο αριθμός των υπογραφών συνεχίζει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς...

Όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ξεκίνησαν από χωματερή των λατομείων και παραλίγο να κατακάψουν την κοινότητα Κουβαρά, τα λατομεία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η κάμερα του ΣΚΑΪ βρέθηκε στο Χονι Λιάγκι και κατέγραψε τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί το προϊστορικό σπήλαιο, εξαιτίας της λειτουργίας των λατομείων.


Τα πετρώματα στην είσοδο του σπηλαίου παρουσιάζουν ρωγμές, ενώ σε αρκετά σημεία της οροφής παρατηρείται αποκόλληση πετρωμάτων.

Αρχαιολόγοι της εφορίας σπηλαιολογίας είχαν προειδοποιήσει τους αρμόδιους εδώ και δεκαετίες για τον κίνδυνο που διατρέχει το σπήλαιο από τις ισχυρές εκρήξεις στα λατομεία, ωστόσο οι προειδοποιήσεις τους αγνοήθηκαν.


Όμως τα λατομεία Μαρκόπουλου είναι επικίνδυνα και για την υγεία: έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Αττικής, καθώς η σκόνη που μεταφέρεται σε όλη την Αθήνα μέσω του αέρα, περιέχει καρκινογόνες ουσίες.

Συγκεκριμένα, οι λατομικές εργασίες απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα, μέσω της σκόνης, πυρίτιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και πνευμονοκονίαση.


Όπως εξηγούν
οι ειδικοί, όταν ο άνθρωπος εισπνέει σκόνη λατομείων, το πυρίτιο προσκολλάται στον πνεύμονα, ο οποίος στην προσπάθεια του να αντιδράσει συρρικνώνεται.



Τα κύρια συμπτώματα της πνευμονοκονίασης, δηλαδή ο βήχας αλλά και η δύσπνοια, μπορεί να επιμένουν για χρόνια πριν φανούν σε ιατρικές εξετάσεις.




Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Χατζησταύρου επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για μια τέτοια δραστηριότητα, με αποτέλεσμα μέρος του πληθυσμού να υφίσταται τις συνέπειες αυτών των βλαπτικών παραγόντων.




Και εδώ αρχαία, και εκεί αρχαία?

H λειτουργία των λατομείων Μαρκόπουλου δεν επιβαρύνει μόνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά απειλεί και σημαντικές αρχαιότητες στο όρος Μερέντα, που έχει κηρυχθεί από το 1989 ως αρχαιολογικός χώρος.

Σε μικρή απόσταση από τα λατομεία βρίσκεται προϊστορικό σπήλαιο, η είσοδος του οποίου έχει υποστεί φθορές από τη λατομική δραστηριότητα.



Οι αρχαιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους και για το ελληνιστικό φρούριο του 3ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στην κορυφή του όρους, καθώς το εργοτάξιο των λατομείων βρίσκεται στα 200 μέτρα, παραβιάζοντας τη νομοθεσία.


Η Β' Εταιρία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων έχει υποβάλει πολλές μηνύσεις εναντίον των λατομείων, με τελευταία στις 11 Απριλίου του 2008. Μάλιστα, ζητά τη σφράγιση των λατομείων από το 1994.


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: